You are hereČesta Pitanja - FAQ / libertarijanizam / Gdje su Klasični Liberali/Libertarijanci locirani na Političkoj Skali Ljevice i Desnice?

Gdje su Klasični Liberali/Libertarijanci locirani na Političkoj Skali Ljevice i Desnice?


By Jadranko Brkic - Posted on 29 Siječanj 2010

Kao prvo važno je istaći da je politički model Ljevice i Desnice nekompletan i kao takav on ne daje ispravnu sliku političkog spektruma. Ovaj model uglavnom sadrži samo njegov ekonomski aspekt. Na lijevoj strani ove skale su oni koji žele da država ima veću kontrolu nad ekonomijom. Tu spadaju progresivci, socijalisti, te fašisti i komunisti na samom lijevom kraju. Na desnoj strani su oni koji žele veću slobodu ekonomije. Tu spadaju konzervativci, klasični liberali/libertarijanci, i anarhisti na samom desnom kraju.

 

Libertarijanci žele slobodno tržište i protive se bilo kakvom upletanju države u ekonomiju. Stoga libertarijanci spadaju u desnicu po ekonomskom pitanju.

 

Međutim ispravniji i potpuniji model političkog spektruma ima dvije dimenzije. U tom modelu se osim tradicionalne vodoravne ekonomske skale ljevice i desnice takođe može dodati i druga - socijalnu skala, koja se obično predstavlja kao vertikalna, gore-dolje. Donji kraj socijalne skale upućuje na manji pa sve do nepostojećeg - nultog stepena ličnih sloboda pojedinca odnosno veću do apsolutnu državnu kontrolu nad životima građana. Tu spadaju konzervativci, socijalisti, te komunisti i fašisti na samome dnu. Gornji kraj ove skale upućuje na veće individualne slobode odnosno minimalnu pa i nikakvu državnu kontrolu nad životima građana. Ova strana djelomično ubraja progresivce, te zatim libertarijance, i anarhiste na ekstremnom vrhu.

 

Zaključak je taj da se libertarijanci zalažu za maksimalnu ekonomsku slobodu, i za maksimalnu ličnu slobodu.

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!